Zorg en Zekerheid: ‘Gemiste kans dat NZa niet naar totaalplaatje kijkt’

Grote zorgverzekeraars zijn onlangs op de vingers getikt door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vanwege het niet nakomen van hun zorgplicht. Twee van hen hebben zes maanden de tijd gekregen om actief te werken aan het oplossen van de wachttijden in de ziekenhuiszorg en geestelijke gezondheidszorg (ggz). Verzekeraar Zorg en Zekerheid is blij dat de NZa niet alleen naar de betaalbaarheid maar ook naar de toegankelijkheid van zorg kijkt. Wel zou de NZa naar het totaalplaatje moeten kijken: naar de toegang van de gehele zorgsector en aansluiting met het sociaal domein. Door alle zorgsoorten afzonderlijk te beoordelen, blijven impactvolle transformaties uit. Dit meldt Zorg en Zekerheid.

Omdat de verzekeraar ook ziet dat de wachtlijsten in de ziekenhuizen en ggz het langst zijn, maakt het meerjarenafspraken met alle ziekenhuizen in de regio, zoals Spaarne Gasthuis, LUMC en Alrijne. Volgens Zorg en Zekerheid werken het Alrijne en LUMC samen aan de ontwikkeling van een speciaal borstkankercentrum en lanceert Alrijne binnenkort zelfstandig Clinics. Dit moet de wachttijden voor planbare zorg flink verkorten. Het Spaarne Gasthuis is ondertussen bezig met het opzetten van de (poli)kliniek van de toekomst. Zoveel mogelijk operaties worden in dagbehandeling uitgevoerd.

Samenwerking met eerstelijnszorg

Zorg en Zekerheid stimuleert hen richting verplaatsing van zorg, in overleg met eerstelijnsprofessionals zoals de huisarts, fysiotherapeut of wijkverpleegkundige. Verzekerden in de regio krijgen daardoor bepaalde behandeling thuis of bij de huisarts. Ook is er voor eerstelijnsverblijven geen budgetplafond afgesproken, zodat patiënten na een ziekenhuisbezoek altijd een herstelplek hebben.

Miljard voor welzijnsdomein

Zorg en Zekerheid vindt dat de NZa zich niet moet blindstaren op toegang tot specifiek de ziekenhuiszorg en ggz, omdat oplossingen van andere zorgsoorten zo niet zichtbaar zijn. “Ik roep het nieuwe kabinet opnieuw op om een miljard uit de zorg beschikbaar te maken voor het welzijnsdomein. Zo kunnen we maatschappelijke vraagstukken op de juiste plek aanpakken”, aldus bestuursvoorzitter Ton van Houten. Het sociale domein kan een alternatief zijn voor de ggz, zeker bij lichte mentale en psychosociale problemen zoals eenzaamheid, stress en geldzorgen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky