Normal_bacterie4423

Alle uitbraken van bacteriën die de afgelopen 1,5 jaar in Nederlandse ziekenhuizen voorgekomen zijn waren controleerbaar en geen gevaar voor de volksgezondheid. Dit meldt het landelijk meldpunt waar de ziekenhuizen de uitbraken moeten melden. Er kwamen 59 meldingen binnen. Ook resistente bacteriën zijn tot nu toe nauwelijks onbeheersbaar. Dit meldt de Telegraaf. 

Dit blijkt uit een rapport dat woensdag werd gepubliceerd door het meldpunt. Tussen april 2012 en eind 2013 werden er 59 meldingen gedaan. De meeste ziekenhuizen stopten de uitbraak binnen 2 maanden. In de 8 weken zochten ze uit om welke bacterie het ging, waar hij vandaan kwam en werden geen nieuwe besmettingen meer geconstateerd. 
 
De MRSA, VRE-bacterie en in mindere mate de Klebsiella bacterie hebben de meeste uitbraken op hun naam. Deze bacteriën zijn alle drie nauwelijks met antibiotica te bestrijden. De bacteriën kunnen bij zieke en zwakke mensen infecties veroorzaken. Het meldpunt bestaat sinds 2011. Vanaf volgend jaar willen ze ook meldingen van verpleeghuizen gaan aannemen en registreren. 
 
© Nationale Zorggids