Logo_continentie

Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben last van incontinentie en een nog grotere groep (75 procent) heeft regelmatig problemen met het plassen. Dat blijkt uit een onderzoek van naar het plasgedrag van Nederlanders in opdracht van de Continentie Stichting Nederland (CSN) in het kader van de eerste Nationale Plasdag op 18 september 2014. 

Voor het onderzoek werden duizend Nederlanders ondervraagd. Driekwart van de respondenten had in de afgelopen twaalf maanden meerdere keren problemen bij het plassen. Vrouwen hebben vaak last van een sterke aandrang tot plassen, terwijl mannen te maken hebben met een moeilijker op gang komende plas. Dat vooral ouderen last hebben van plasproblemen, blijkt een fabel. Bijna een derde van de ondervraagden zegt wel iemand te kennen in de directe omgeving met plasproblemen. Over het onderwerp wordt niet gemakkelijk gepraat: 62 procent van de respondenten is het eens met de stelling dat plasklachten taboe zijn in Nederland. Vrouwen hebben vaker te maken met plasproblemen dan mannen.

De Nationale Plasdag op is een initiatief van de Continentie Stichting Nederland. Met deze dag wil de stichting het onderwerp plasklachten bespreekbaar maken. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.kleineboodschap.nl.

© Nationale Zorggids