Normal_kwaliteitsvensterjpg

Vandaag publiceren de acht universitair medische centra in Nederland hun Kwaliteitsvenster. De umc's volgen hiermee de algemene ziekenhuizen, die vorig jaar al hun Kwaliteitsvenster openbaar maakten. In het Kwaliteitsvenster geven ziekenhuizen online inzage in gegevens over de kwaliteit van de geleverde zorg. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Sinds mei 2014 kunnen patiënten in heel Nederland op dezelfde manier informatie opvragen over bijvoorbeeld risicovolle operaties, infecties, sterftecijfers en patiëntervaringen. Het Kwaliteitsvenster biedt de informatie overzichtelijk aan in tien thema's: patiëntervaringen, wachttijden, risicovolle operaties, controle medicijnen, werk van artsen, pijnscore, keurmerken, sterftecijfers, infecties, tevredenheid van medewerkers. Hierbij wordt ook inzichtelijk gemaakt voor patiënten wat de betekenis is van de kwaliteitsinformatie en de context ervan. Hoe scoort het ziekenhuis bijvoorbeeld ten opzichte van het landelijk gemiddelde of ten opzichte van vorig jaar? En hoe verklaart een ziekenhuis bijvoorbeeld een minder goed resultaat en wat doet het er eventueel aan om het resultaat te verbeteren?

NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy vindt het een goede ontwikkeling dat behalve de algemene ziekenhuizen nu ook de umc's aangesloten zijn bij het Kwaliteitsvenster. 'Hoe meer eenduidige en laagdrempelige kwaliteitsinformatie voor de patiënt, hoe beter.' Het venster staat op alle websites van de Nederlandse ziekenhuizen en op www.nvz-kwaliteitsvenster.nl.

© Nationale Zorggids