Logo_iphone_apple_by_karanaero

Apple introduceert de ResearchKit; een framework en apps die medisch onderzoek moeten gaan vereenvoudigen. De apps hebben tot doel het aanmelden voor medische onderzoeken en het verzamelen van data eenvoudiger te maken. Bijzonder is dat framework en apps op basis zijn van opensourcesoftware. Dit meldt onemorething.nl.

De ResearchKit bestaat uit vijf apps die samen met grote universiteiten en klinieken als Stanford, Penn Medicine en University of Oxford zijn ontwikkeld. De apps helpen bij het verzamelen van data en bij het uitvoeren van medische testjes op de iPhone. ResearchKit kan de versnellingsmeter, microfoon, gyroscoop en gps in de iPhone gebruiken om inzicht te krijgen in het loopgedrag, eventuele motorische beperkingen, fitness-gegevens, spraak en geheugen van de patiënt. Daarnaast is alle in de gezondheid-app verzamelde data bruikbaar.

Het gaat om vijf apps voor de volgende aandoeningen: astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson. Apple heeft zelf geen inzicht in de data, alleen de onderzoekers en deelnemers hebben dit. Volgende maand is ResearchKit beschikbaar in de Verenigde Staten. Andere landen volgen later.

© Nationale Zorggids