Normal_bevolking

Vrouwen krijgen volgend jaar mogelijk bij het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker standaard een zelftest aangeboden. Als uit de zelftest geen bijzonderheden komen, dan hoeven de vrouwen niet naar de huisarts. Dat meldt de NOS. 

Vrouwen kunnen zelf celmateriaal uit hun baarmoedermond afnemen en die vervolgens opsturen naar een laboratorium. Het is de bedoeling dat de zelftest wordt uitgeprobeerd op een kleine 20.000 vrouwen in de regio's Amsterdam, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht.

De zelftest bestaat al langer, maar het werd alleen aangeboden aan tienduizenden vrouwen die niet reageerden op oproepen voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Een kwart van de vrouwen gaat niet naar de huisarts voor het bevolkingsonderzoek. Van hen wil een derde wel de zelftest doen.

Volgend jaar zal het huidige bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker veranderen. Het uitstrijkje dat gemaakt wordt bij de huisarts zal getest worden op de aanwezigheid van het Humaan Papillomavirus (HPV) in plaats van op de aanwezigheid van afwijkende cellen. Deze HPV-test is gevoeliger voor afwijkingen aan de baarmoedermond dan het huidige onderzoek. Hierdoor is eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op het krijgen van baarmoederhalskanker.

Ook met de zelftest kan het HPV-virus wor den aangetoond. Als het virus aanwezig is, moet er alsnog een uitstrijkje worden gemaakt bij de huisarts om te kijken of er kwaadaardige cellen aanwezig zijn. Vijf procent van de vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek, hebben het HPV-virus. Dat houdt in dat 95 procent van de vrouwen niet langs de huisarts hoeft. Twee op de vijf vrouwen met HPV hebben afwijkende cellen dat kan wijzen op baarmoederhalskanker.

© Nationale Zorggids