Normal_bodyscan

Totalbodyscans geven patiënten onnodig angst en schijnzekerheid. Daarnaast jaagt het de gezondheidszorg op kosten. Minister Schippers van Volksgezondheid overweegt om de scan ook in Nederlang wettelijk mogelijk te maken, maar artsen zien vooral nadelen aan het gebruik. Dat meldt Trouw. 

Hoogleraar medische ethiek Theo Boer stelt vandaag is zijn oratie dat de medische check vooral 'angst voor schuld' bij mensen aanwakkert. "Deze totale 'check-ups' leiden vooral tot meer onnodige diagnoses en overbodige behandeling”, zegt hij. “Bovendien dreigt er een sfeer te ontstaan waarin we zeggen 'Je moet er aan meedoen, anders ben je schuldig als je later ziek blijkt te zijn'."

Voorstanders van de scan vinden dat mensen de keuze moeten hebben om zich te laten controleren, maar volgens Eveline Krul van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie, weegt de keuzevrijheid niet op tegen de nadelen. "Je kunt wijzen op zelfbeschikkingsrecht van mensen, maar met het oog op kwaliteit moeten artsen wijzen op de nadelen. Bij een algemene scan zoek je niet specifiek naar een bepaalde afwijking. Die kun je dus missen. Bovendien: als op een totalbodyscan geen afwijkingen worden gezien, kan het toch zo zijn dat zich bij betrokkene een half jaar later een tumor ontwikkelt. Beide zijn een vorm van schijnzekerheid."

Door alle extra gevonden en medisch niet relevante afwijkingen stijgen de zorgkosten, stelt Krul, terwijl artsen de laatste jaren juist extra letten op de kosten. Het wettelijk mogelijk maken van de scan zou hier lijnrecht tegenin gaan.

René Sprangers van aanbieder Prescan is van mening dat patiënten juist met minder angst thuis komen na het ondergaan van een medische check. Mensen willen zelf regie voeren over hun kostbaarste bezit, hun gezondheid, vindt hij.

Een maand geleden waarschuwde artsenfederatie KNMG al voor de nadelen van de bodyscans. 

© Nationale Zorggids