Normal_wijn_drank_drinken_alcohol

Bestuurders van het UMC Utrecht vinden het toch ongepast dat ze een peperdure fles wijn en een diner in een sterrenrestaurant hebben gedeclareerd. Dat zegt Johan van der Werf, voorzitter van de Raad van Toezicht van het UMC Utrecht, tegen RTL Nieuws.

RTL Nieuws meldde begin deze week dat bestuurders van academische centra in Nederland declaratieregels aan hun laars lappen. Zo slapen bestuurders in dure hotels als Radisson en Hilton en ligt de prijs per nacht veel hoger dan volgens de cao is toegestaan. De politiek reageerde verontwaardigd op het gedrag van de ziekenhuisbestuurders. Zo noemde Lea Bouwmeester (PvdA) het declaratiegedrag 'teleurstellend en ongepast'

Van der Werf is het met Bouwmeester eens. “Een fles wijn van 120 euro past niet in het uitgavenpatroon van een organisatie als de onze. En een etentje in een sterrenrestaurant voor die prijs vind ik ook niet passen," zegt hij. "Het gaat om kosten die door zakelijke partners zijn gemaakt. En die zijn op een ongelukkige wijze voor de rekening van ons bestuur gekomen."

Andere academische centra laten weten dat het declaratiegedrag niet in strijd is met de richtlijnen. Wel gaan de raden van toezicht van deze centra de declaratieregels evalueren. 

© Nationale Zorggids