Normal_patient

Ziekenhuizen moeten zich steeds meer verantwoorden tegenover de patiënt. Die verwachten namelijk dat ziekenhuizen hun prestaties op allerlei terreinen met bewijzen onderbouwen. Dat stelt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth Tweestedenziekenhuis Tilburg, meldt Skipr.

Volgens Berden is er bij de patiënt een enorme behoefte aan informatie. “Niet meer alleen over medisch inhoudelijke kwaliteit. We moeten ons nu ook bewijzen. Waar het vroeger was ‘tell it to me’ heeft hier een verschuiving plaatsgevonden naar ‘show it to me’ en dit zet door naar ‘prove it to me’. Dit gaat van medische inhoudelijke kwaliteit door naar services, toegankelijkheid etc."

Deze behoefte aan informatie heeft gevolgen voor ziekenhuizen, stelt Berden. Er is ruimte voor nieuwe business models, bijvoorbeeld zorg die wordt georganiseerd op basis van ziektebeelden. Als voorbeeld noemt hij Martini Klinik, een Duitse aanbieder van gespecialiseerde kankerzorg. “Ziekenhuizen krijgen meer te maken met concurrentie van dit soort nieuwe aanbieders in plaats van de bestaande ziekenhuizen.” 

© Nationale Zorggids