Normal_resistentiemeting_antibiotica

Antibiotica die worden ingezet bij de behandeling van onder andere longontsteking, syfilis en infecties van de huid, spieren en pezen zijn niet meer leverbaar. Het gaat om de zogeheten 'smalspectrum antibiotica', die alleen werken tegen een beperkt aantal soorten bacteriën. Dat meldt de NOS.

In Nederland zijn geen vergelijkbare producten op de markt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de situatie uitermate zorgwekkend genoemd. Patiënten krijgen nu andere antibiotica, namelijk breedspectrum antibiotica. Het probleem met deze middelen is dat het veel meer soorten bacteriën aanvalt, waardoor bacteriën sneller resistent worden. Het CBG zegt dat dit haaks staat op het beleid om resistentie tegen antibiotica tegen te gaan.

Volgens fabrikant Astellas is de hulpstof natriumcitraat niet meer beschikbaar. CBG heeft Astellas verzocht om tot een oplossing te komen. Ook gaat het CBG zelf een oplossing proberen te vinden. Dit moet in samenspraak met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gebeuren, omdat alleen via de IGZ alternatieve producten op doktersadvies kunnen worden geïmporteerd.

© Nationale Zorggids