Normal_jeanine_hennis-plasschaert_vvd

Op het Logistieke Centrum Woensdrecht van het ministerie van Defensie is een kleine hoeveelheid van de chroom-6-verf terechtgekomen. De giftige stof is gevonden buiten twee spuitcabines. Dat schrijft minister Hennis van Defensie aan de Tweede Kamer, meldt het Algemeen Dagblad. 

De werkzaamheden zijn begin september al stilgelegd, omdat toen bij een controle bleek dat de filters niet goed werkten. Uit nader onderzoek blijkt dat er een geringe hoeveelheid chroom-6-verf is gevonden achter het filter in het afvoerkanaal en in beperkt deel van de hangar waar de cabines staan.

Chroom-6 kan via inademing en de poriën het lichaam in komen. De stof is kankerverwekkend en kan leiden tot onder meer hoge bloeddruk en vermoeidheid. Toxicologen stellen dan ook dat mensen die met de verf werken over het hele lichaam beschermd moeten worden. Op dit moment hebben 2400 (ex-)medewerkers die met de verf hebben gewerkt zich gemeld bij speciaal meldpunt bij Defensie. Zij hebben klachten of zijn ongerust en willen graag een gezondheidsonderzoek. 

© Nationale Zorggids