Logo_gr

De Gezondheidsraad gaat maatregelen treffen om oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling tegen te gaan. De bedoeling is om bij de beoordeling of een deskundige kan deelnemen aan een adviescommissie meer maatwerk te hanteren. Dat meldt de raad in een brief aan de minister van Volksgezondheid.

Aanleiding van de verscherping is het incident rond hoogleraar Chris Meijer. De man heeft zijn belangen nooit gemeld, terwijl de Gezondheidsraad op basis van zijn wetenschappelijke publicaties wel advies gaf over het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Meijer bezat jarenlang aandelen in het bedrijf Delphi Bioscience dat een product voor zelfafname maakte en hij promootte de spuit op congressen. Meijer is ook mede-eigenaar van biotechbedrijf Diassay. Dat bedrijf maakt twee virustests die de Gezondheidsraad adviseerde.

“De huidige adviseursrol van deskundigen in commissies verdwijnt”, zo geeft de raad op haar website aan. “Aan de hand van een aantal uitgangspunten weegt de raad zorgvuldig af welke rol individuele deskundigen kunnen spelen bij de totstandkoming van een advies. Zo kan iemand lid worden van de commissie, maar buiten de beraadslaging blijven bij het onderwerp waarop zijn belang betrekking heeft.”

De openheid over de belangen van de deskundigen wordt vergroot door belangenverklaringen die commissieleden invullen. Deze worden actief gedeeld met collega's en de buitenwereld. 

© Nationale Zorggids