Normal_vrouw_ondergoed_genitali_n534

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de invoering van het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker uitgesteld. Het is de derde keer dat de invoering van het onderzoek uitgesteld wordt. Er wordt momenteel gekeken wanneer het bevolkingsonderzoek van start kan gaan. Dit meldt Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. 

Het bevolkingsonderzoek dat screent op de aanwezigheid van het Humaan Papillomavirus (HPV), het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, komt maar moeilijk van de grond. In eerste instantie werd de invoering van het bevolkingsonderzoek uitgesteld toen de aanbesteding stil werd gelegd omdat arts Chris Meijer zakelijke belangen had verzwegen terwijl het advies van de Gezondheidsraad sterk leunde op wetenschappelijk werk van Meijer. Toen deze kwestie opgehelderd was, meldde minister Schippers dat de nieuwe startdatum van het bevolkingsonderzoek 1 juli 2016 was. 
 
Nu blijkt echter dat deze datum ook niet gehaald kan worden. Er zijn namelijk 2 juridische procedures gestart naar de gunning van de screening. Er is een bezwaarprocedure in de aanbesteding van de laboratoria die op het HPV gaan screenen. Er is al bezwaar ingediend tegen de aanbesteding en Schippers meldt ook dat er nog verdere juridische procedures verwacht worden in het verder aanbestedingstrajecten. “Deze ontwikkelingen maken dat de eerder geplande invoeringsdatum van 1 juli 2016 niet langer haalbaar is,” schrijft Schippers. “Om die reden heb ik het RIVM gevraagd om met betrokken partijen verkennen op welk moment de overgang van het huidige naar het nieuwe bevolkingsonderzoek verantwoord plaats kan vinden.” 
 
© Nationale Zorggids