Logo_npcf_nederlandse_patienen_consumenten_federatie

Verschillende zorgverzekeraars hebben nog niet bekend gemaakt met welke ziekenhuizen zij voor 2016 een contract hebben afgesloten. Vorig jaar rond deze tijd was dit ook al vertraagd. Patiëntenfederatie NPCF stuurt daarom een boze brief naar Zorgverzekeraars Nederland. Dit meldt NOS.

Op 19 november hadden de contracten tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen al rond moeten zijn. Patiënten en consumenten weten nu niet waar ze aan toe zijn. De polis is al wel ontvangen, maar de informatie is nog onvolledig.
 
De NPCF geeft aan dat er geluiden opgaan dat grote verzekeraars soms nog maar een kwart van de ziekenhuizen zouden hebben gecontracteerd. “Van de academische centra zou er nog geen een zijn ingekocht. Als dat klopt, dan is dat een aantasting van de keuzevrijheid."
 
In de brief vraagt de NPCF of de zorg die in 2015 gecontracteerd werd ook in 2016 doorgang vindt. Want de dekking is nu niet duidelijk. In navolging hiervan roept de patiëntenorganisatie dan ook op om "verslechteringen in het zorgaanbod die na 19 november ingaan, zoals het niet meer contracteren van ziekenhuizen, niet door te berekenen aan de patiënt".
 
Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) geeft als verklaring dat er sprake van een nieuwe systematiek van kostenberekening, waardoor onderhandelingen soms vertraging oplopen. Het is wel het streven om voor het jaar 2017 de tarieven en contracten al wel rond te hebben voordat dat jaar begint. 
 
© Nationale Zorggids