Normal_logo-zn

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het sluiten van een zorgcontract de verantwoordelijkheid is van twee partijen, namelijk van de zorgverzekeraar én het ziekenhuis. De afgelopen weken is er alleen kritiek op de zorgverzekeraars geweest vanwege het geringe aantal afgesloten contracten met ziekenhuizen. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland.

Voor de verzekerden is er nog steeds geen duidelijkheid welke ziekenhuizen in 2016 door hun zorgverzekering worden vergoed. De verplichting van de zorgverzekeraars om voor 19 november meer duidelijkheid te geven over de contracten met ziekenhuizen kan de onderhandelingen volgens ZN negatief beïnvloeden. Omdat zorgaanbieders deze verplichting niet hebben, krijgen zorgverzekeraars de indruk dat ziekenhuizen in de onderhandelingen misbruik maken van de verplichtingen die de verzekeraars hebben. ZN vindt dat beide partijen de verantwoordelijkheid hebben om een contract af te sluiten.

Uiterlijk 1 april 2016 maken zorgverzekeraars hun inkoopbeleid voor het komende jaar bekend aan de ziekenhuizen. ZN wil dat de Tweede Kamer na 1 april geen grote wetswijzigingen meer doorvoert omdat deze de zorginkoop kunnen verstoren. Morgen overlegt de tweede kamer over de voortgang van de brief van minister Schippers 'Kwaliteit Loont'.

©Nationale Zorggids