Normal_medische-beelden-live-delen-in-4k-resolutie_v4

Het Tergooi ziekenhuis in Hilversum heeft met behulp van Qconferencing een oplossing gevonden om medische beelden veilig, eenvoudig en in zeer hoge 4K resolutie live te delen. De innovatieve, gebruiksvriendelijke techniek zal eerst op de cardiologieafdeling gebruikt worden om hartfilmpjes beter te kunnen bekijken en beoordelen tijdens ingrepen. Het Tergooi ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze techniek op een structurele manier in gaat zetten.

Omdat hartfilmpjes in grijswaarden worden weergegeven en het contrastvloeistof in fijne aderen lastig te zien is, worden er hoge eisen gesteld aan de resolutie en frame rate van de beelden. Qconferencing levert de geschikte videotechniek die als enige aan de hoge eisen van dit innovatieve project voldoet.

Artsen en verpleegkundigen binnen het ziekenhuis kunnen de beelden bekijken, maar ook artsen uit andere ziekenhuizen, onafhankelijk van hun locatie of het apparaat dat zij gebruiken. Dit zal onder andere multidisciplinaire overleggen vergemakkelijken.

Het Tergooi ziekenhuis maakt al jaren gebruik van videocommunicatie om intern met elkaar te kunnen videovergaderen. Vanuit de organisatie was echter de behoefte ontstaan om ook op een veilige manier, kwalitatief hoogwaardige medische beelden met elkaar te kunnen delen, zowel streaming als in een videoconference . In de toekomst wil het Tergooi ziekenhuis deze technieken ook gaan inzetten op andere afdelingen en ten behoeve van lesmateriaal voor co-assistenten. Verwacht wordt dat deze oplossing in de nabije toekomst ook door andere ziekenhuizen gebruikt zal gaan worden.

De oplossing wordt mogelijk gemaakt door Vidyo, een Amerikaanse fabrikant die bekend staat om wereldwijde innovatieve technologie. Er zal gebruikt worden gemaakt van het HD230 room systeem met 4K resolutie. Aan de hand van deze techniek kunnen de medische beelden in hoge snelheid en versleuteld verstuurd worden. Door de Ultra HD resolutie kunnen de kleinste details van een operatie op afstand gevolgd worden. Als apparaten geen 4K, oftewel Ultra HD resolutie, aankunnen of er onvoldoende bandbreedte beschikbaar is, schakelt de oplossing automatisch terug naar de dan maximaal mogelijke resolutie. Specialisten kunnen hiermee op afstand adviseren tijdens operaties en kunnen bijdragen in het stellen van een diagnose.

Qconferencing is gespecialiseerd in op maat gemaakte oplossingen voor videocommunicatie en ondersteunt een groot aantal ziekenhuizen in Nederland op het gebied van videoconferencing. Naast het leveren van verschillende videocommunicatie-oplossingen voor bijvoorbeeld vergaderzalen, ontwikkelt Qconferencing ook nieuwe, innovatieve toepassingen van videocommunicatie. 

(Dit is een advertorial)