Normal_medicijn_medicatie_blisterverpakking

Gisteren werd bekendgemaakt dat het Nederlandse schildkliermedicijn Thyrax voorlopig niet meer beschikbaar is. Diverse patiëntenorganisaties reageerden woensdag al geschokt op het bericht. Patiënten maken zich zorgen over de gevolgen hiervan. Dit meldt NOS. 

Dominika Tulp gebruikt Thyrax en dankzij dit medicijn kan ze zonder problemen werken. “Ik heb nu een volledige baan. Maar zonder dit medicijn kom ik gewoon thuis te zitten.” Van andere medicijnen raak haar lichaam volledig ontregeld. “Is de dosering te veel, dan word ik hyper en slaap ik niet meer. Is het te weinig, dan slaap ik de hele dag.” Dat de medicatie nauw luistert merkte ze toen de verpakking van Thyrax in plaats van in potjes in blisterverpakking geleverd werd. De werking van het medicijn werd daardoor iets sterker, waardoor ze slechts drie uur per nacht sliep. Dit had doktersonderzoeken, hoge behandelkosten en uiteindelijk ziek thuis zitten als gevolg. Dominika vreest voor wat haar te wachten staat nu ze een geheel ander middel moet gaan gebruiken.

De apothekersorganisatie KNMP vindt het gedrag van producent Aspen maatschappelijk onverantwoord. De producent heeft inmiddels een alternatief medicijn geboden, maar patiënten moeten eerst met hun arts overleggen of dit bij hen past. Overstappen op andere medicatie kan volgens de Schildklier Organisatie Nederland en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen leiden tot ernstige bijwerkingen. 

©Nationale Zorggids