Normal_tijgermug

Het is Brazilië tot nu toe niet gelukt om de mug uit te roeien die het zika-virus verspreidt. Daarom worden ruim 200.000 militairen ingezet die deur aan deur de mug moeten bestrijden. Ook worden lijsten met maatregelen uitgedeeld aan hotels, bars en restaurants. Nu blijkt dat het virus schadelijk is voor foetussen, wordt de noodklok geluid in het Zuid-Amerikaanse land. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Volgens minister van Volksgezondheid Marcelo Castro is het land de strijd aan het verliezen tegen de mug. De overheid deelt insectenafweermiddel uit aan zo'n 400.000 zwangere vrouwen die moeten rondkomen van een uitkering. Het dier verspreidt naast het zika-virus ook denguekoorts, gele koorts en het chikunganya-virus.

In 1950 werd bij een grootschalige operatie de mug verdrongen uit het land, maar deze is in de decennia die volgden teruggekeerd vanuit buurlanden. Het zika-virus zorgde het afgelopen jaar niet voor veel zorgen, totdat onderzoekers een link legden met de enorme toename van baby's die met een zeer kleine schedel geboren werden.

Inmiddels zorgt het zika-virus voor een crisissituatie. Met de komst van de Olympische Spelen en het jaarlijkse carnaval dat op 5 februari losbarst, wordt gevreesd voor veel besmettingen. In El Salvador, Colombia en Brazilië raadt de regering vrouwen af om zwanger te worden zolang het virus huishoudt op het continent.

De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dat het virus zich over heel Amerika zal verspreiden, met Canada en Chili als uitzondering. Ook in Europa zou het virus volgens specialisten zo goed als zeker gaan opduiken. Het RIVM adviseert zwangere vrouwen af om naar gebieden te reizen waar het zika-virus heerst. 

© Nationale Zorggids