Normal_umc_utrecht

Vorige week stonden in onderzoeksprogramma Zembla de kno-artsen van het UMC Utrecht (UMCU) centraal die operaties bij dove kinderen uitvoerden zonder hen voor de operatie te hebben gezien. Bestuursvoorzitter Margriet Schneider is diep geraakt door de verhalen van de ouders en kinderen in het programma, meldt Medisch Contact.

Schneider geeft toe dat er niet goed is geluisterd naar de gedupeerden. Ze wil dat het ziekenhuis de menselijke maat weer terugvindt. Al eerder kwam het UMCU in een uitzending van Zembla voorbij toen direct na Schneiders aantreden bekend werd dat het ziekenhuis twee calamiteiten met dodelijke afloop niet had gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Daarna werden in 2014 negen jonge patiënten van het Erasmus MC doorgestuurd naar het Utrechtse Ziekenhuis om een cochleair implantaat (CI) te laten plaatsen. Vijf operaties moesten opnieuw worden uitgevoerd. “Rond deze operaties zijn bij ons allerlei dingen niet goed gegaan, zowel bij de intake, tijdens de operatie als in de nazorg”, zegt Schneider. Inmiddels zijn er diverse maatregelen genomen. Het rapport van de operaties ligt ter beoordeling bij de IGZ.

Tevens besteedde Zembla aandacht aan de fouten rondom schedeloperaties bij kinderen met craniosynostose. Ook hier had het ziekenhuis de calamiteiten moeten melden bij de IGZ. “Hier zijn vooral in de communicatie met de ouders en in de nazorg dingen niet goed gedaan”, aldus Schneider. 

©Nationale Zorggids