Normal_amc_academisch_medisch_centrum_amsterdam__2_

Het is mogelijk om stamcellen in de darm selectief uit te schakelen die door een genetische verandering dreigen uit te groeien tot kankercellen. Tot deze bevinding komen onderzoekers van het AMC en van de Universiteit van Cambridge. De bevinding is van belang voor de ontwikkeling van medicijnen die ter preventie van darmkanker kunnen worden ingezet, maar dat zal zeker nog enkele jaren op zich laten wachten. Dit meldt het AMC. 

Uit het onderzoek van het Laboratorium voor Experimentele Oncologie en Radiobiologie en de collega’s van de universiteit van Cambridge blijkt dat de ontspoorde stamcellen na een mutatie afhankelijk worden van een molecuul dat verhindert dat de cellen zichzelf doden. Ze groeien dan ongeremd door. Door dit molecuul te remmen, en zo de schakelaar uit te zetten in die stamcellen, wordt het ontstaan van darmkanker tegengegaan, zo blijkt uit het onderzoek. De gezonde stamcellen, noodzakelijk voor de aanmaak van nieuw darmweefsel, blijven daarbij ongemoeid. Deze cellen zijn niet afhankelijk van dat molecuul.

De onderzoekers willen nu kijken of dit mechanisme, een moleculaire schakelaar, te gebruiken is bij mensen met familiaire darmkanker. Die krijgen op jonge leeftijd veel poliepen in hun dikke darm, het voorstadium van darmkanker. Bijna al deze patiënten ontwikkelen voor hun veertigste darmkanker, tenzij de dikke darm in zijn geheel wordt verwijderd. Het idee is om te kijken of de remming van het eerder genoemde eiwit met een geneesmiddel, de ontwikkeling van darmkanker bij deze groep dwarsboomt. Het zal nog jaren duren voordat deze bevindingen geschikt zijn om gebruikt te worden in patiënten.

De onderzoekers zeggen dat deze methode alleen werkt in het verre voorstadium van darmkanker. “Heeft de ziekte eenmaal om zich heen gegrepen dan speelt het onderzochte mechanisme een ondergeschikte rol”, zeggen onderzoekers Maartje van der Heijden en haar begeleider Louis Vermeulen. 

©Nationale Zorggids