Normal_441778_d95bb2acaf

PlusPunt Medisch Centrum (PlusPunt MC) in Heerlen is een anderhalvelijnscentrum waarin huisartsen en medisch specialisten van het Zuyderland ziekenhuis samenwerken om patiënten met beginnende hartklachten te helpen. Patiënten hoeven sinds de komst van het centrum in 2014 minder te reizen en er worden kosten bespaard. Het lijkt erop dat dit de eerste keer is dat zorg en financiën één op één van tweedelijnszorg naar de eerste lijn gaan. Dit meldt Skipr. 

Patiënten met beginnende hartklachten worden door een huisarts doorverwezen naar het PlusPunt MC in plaats van naar het ziekenhuis. Daar stelt een Zuyderland medisch specialist een diagnose en behandeladvies op. De eenjarige proef met cardiologie is goed verlopen. Sinds kort worden ook diagnoses en behandeladvies geboden voor KNO, dermatologie, interne geneeskunde en kleine chirurgische ingrepen. De huisartsen en medisch specialisten werken samen op het gebied van patiëntenzorg, scholing en intercollegiaal overleg. Het grootste voordeel voor de patiënten is dat ze dichtbij en snel terechtkunnen voor behandeling. Ook zijn ze geen eigen risico kwijt, behalve voor diagnostiek, want de hoofdbehandelaar is hun huisarts. Behandeling in de tweede lijn kan zo worden voorkomen en daardoor wordt er geld bespaard.

Zorgverzekeraar CZ koopt sinds de opening van het anderhalvelijnscentrum voor 1 miljoen euro minder in bij het Zuyderland MC omdat een deel van de specialistische ziekenhuiszorg in het centrum is ondergebracht. Het ziekenhuis doet hieraan mee omdat er met de zorgverzekeraar een meerjarencontract is afgesloten. “We kunnen dit doen omdat we zekerheid hebben over onze inkomsten voor de komende vijf jaar. Bovendien bespaart het ziekenhuis zelf ook geld doordat er minder patiënten naar het ziekenhuis komen. Je hebt de dure omgeving van het ziekenhuis niet altijd nodig”, zegt Zuyderland-woordvoerder Anita Keydener. PlusPunt MC is vooralsnog een experiment. De Universiteit van Maastricht brengt de resultaten op het gebied van kosten en kwaliteit van zorg in beeld. CZ laat weten dat de eerste metingen positief zijn, patiënten zijn te spreken over de dienstverlening.

©Nationale Zorggids