Normal_voedsel_gezond_eten

Veel Nederlanders eten niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) groente, fruit en brood. Uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat het 22 procent van de Nederlanders niet lukt om dagelijks 200 gram groente te eten. Dubbel zoveel mensen eet minder dan twee stuks fruit per dag. Dat meldt NU.nl.

De enquête, afgenomen onder 1.082 Nederlanders, vroeg de deelnemers of ze de aanbevolen dagelijks porties zoals voorgeschreven door het Voedingscentrum haalden. Hierbij gaat het om de oude Schijf van Vijf. Naast onvoldoende fruit en groente eet ook meer dan de helft van de ondervraagden onvoldoende vis. Het Voedingscentrum adviseert om zes boterhammen per dag te eten, drie kwart haalt deze quotum niet.

Waarschijnlijk eten Nederlanders in werkelijkheid nog slechter dan ze zelf denken. Of mensen weten niet goed wat ze dagelijks binnenkrijgen. Vaak speelt onbewust gedrag een rol. Het moet daarom gemakkelijker gemaakt worden om gezonde keuzes te maken, meent hoogleraar gezondheidscommunicatie en gedragsverandering Emely de Vet van Wageningen Universiteit.