Logo_umcu_umc_utrecht_logo

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het UMC Utrecht om opheldering gevraagd naar aanleiding van het besluit van het ziekenhuis om een op non-actief gestelde kno-arts weer aan het werk te laten. De arts was betrokken bij twee operaties waarbij fatale fouten gemaakt werden. Diverse politieke partijen vragen zich af of het verantwoord is dat de arts weer gaat opereren. Dat meldt NOS.

Het onderzoek van de IGZ is op dit moment in volle gang, toch laat het ziekenhuis hem weer aan het werk. Het UMC schrijft op de website: “Het tijdelijk terugtreden van de arts was vooral omdat het hem aan rust en concentratie ontbrak die nodig is voor het doen van complexe operaties. We zijn nu een aantal maanden verder en de betrokken arts is weer in staat om zijn werkzaamheden geleidelijk te hervatten.” Wel benadrukt het ziekenhuis dat dit met extra begeleiding is en er is supervisie aanwezig tijdens de operaties. Het interne onderzoek van het UMC is afgerond, hier kwamen geen bijzonderheden naar voren.

Gisteren is de IGZ door het ziekenhuis geïnformeerd over de hervatting van de werkzaamheden van de kno-arts. De inspectie was liever proactief op de hoogte gesteld voordat de arts weer aan het werk zou gaan. IGZ-woordvoerder Silvie de Peijper benadrukt dat de raad van bestuur de verantwoordelijkheid heeft om de kwaliteit van de zorg in stand te houden. De IGZ zal het ziekenhuis aanvullende vragen stellen hierover, deze worden meegenomen in het huidige onderzoek.

Al eerder lieten Kamerleden van de VVD en de SP weten het niet eens te zijn met het besluit van het UMC Utrecht. De PvdA wil dat de IGZ toetst of het verantwoord is om de arts weer te laten opereren. Volgens het CDA is er een wetsvoorstel op komst waarbij de inspectie een arts mag schorsen zolang een tuchtzaak loopt. 

©Nationale Zorggids