Logo_dcg_logo2014_rgb_pos01

Wanneer nierpatiënten horen dat zij dialyse nodig hebben, hebben zij veel vragen. Om beter aan te sluiten bij de belevingswereld van (aanstaande) patiënten heeft Dialyse Centrum Groningen (DCG) sinds vorige week een nieuwe website. Op de website www.dcg.nl kunnen patiënten dialysebehandelingen met elkaar vergelijken en een inschatting maken welke behandeling het beste past in zijn leven. Dat meldt het DCG.

Patiënten met chronisch nierfalen raken dankzij de dialyse afvalstoffen in het bloed kwijt, die de nieren door schade niet meer kunnen uitscheiden. Hiervoor bestaan verschillende dialysebehandelingen. Patiënten kunnen bijvoorbeeld thuis of op het centrum dialyseren, overdag of 's nachts. Daarnaast is het mogelijk via het buikvlies te dialyseren of met een hemodialysemachine.

Welke behandeling voor de patiënt geschikt is, hangt af van de medische situatie, maar ook van eigen voorkeuren. Sommige patiënten willen graag flexibel de tijd kunnen indelen en daarom liever thuis dialyseren. Andere patiënten vinden het belangrijk om de dialyse overal uit te kunnen voeren en kiezen daarom eerder voor buikspoeling. Een derde groep patiënten heeft meer medische zorg nodig of wil thuis niet aan de dialyse herinnerd worden en gaat daarom liever drie keer per week naar een locatie van Dialyse Centrum Groningen.

De website heeft tot doel om keuzes over de behandeling te ondersteunen en te helpen de dialyse in het leven in te passen. Aan de hand van ervaringsverhalen en video’s van patiënten en thema’s (vakantie, werk en studie, dieet) kunnen bezoekers van de site inschatten wat de impact van iedere behandeling is. De website maakt ook duidelijk wat patiënten zelf kunnen doen om bij te dragen aan de eigen gezondheid. 

Aan de website werkten artsen, verpleegkundigen, diëtisten en maatschappelijk werkers mee. Alle disciplines hebben vragen van patiënten, familieleden en verwijzers geïnventariseerd. Met deze vragen in het achterhoofd zijn teksten geschreven en is fotografie toegevoegd. Het webadres van het DCG is www.dcg.nl.

©Nationale Zorggids