Normal_bord_eten

Een onbeperkt aantal eetmomenten, snel eten bestellen via een tablet of smartphone, tevredenheidonderzoeken en een aangepast voedingsaanbod voor verschillende groepen patiënten. Uit onderzoek van de Stuurgroep Ondervoeding, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, naar voedingsconcepten in de Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat er veel aandacht is voor een goed en gezond voedingsaanbod. Dat schrijft minister Edith Schippers (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer, zo meldt Rijksoverheid.

Minister Schippers: “Ziek zijn kost nu eenmaal energie. Een voorbeeld daarvan is dat het herstel van een wond extra energie en eiwitten kost. Goede voeding in ziekenhuizen is dan cruciaal. Het leidt tot een sneller herstel en korter verblijf. Dit rapport laat zien dat ziekenhuizen het belang van goede voeding onderstrepen. Daar ben ik blij om. Sommigen lopen daar nog in achter. Ik roep die ziekenhuizen op daar werk van te maken en anderen hun goede voorbeelden te delen”.

Uit de grote belangstelling vanuit ziekenhuizen voor dit onderwerp en het aantal reacties op het onderzoek (96 procent van de ziekenhuizen heeft gereageerd)  blijkt dat goede voeding voor alle ziekenhuizen een belangrijk onderwerp is. De Stuurgroep concludeert dat er een aangepast voedingspatroon is voor speciale doelgroepen zoals kinderen en ouderen, het bestellen gaat makkelijker en moderner en er is meer aandacht voor de voedingswaarde van maaltijden en tussendoortjes.

De Stuurgroep ziet ook ruimte voor verbetering. Zo moeten ziekenhuizen de voedingsinname van patiënten beter meten, het voedingsaanbod aantrekkelijker maken en de kennis van voedingsassistenten binnen het ziekenhuis meer benutten.

© Rijksoverheid