Normal_dentist_tandarts

Mensen met een laag inkomen gaan minder vaak naar de tandarts dan mensen met een hoog inkomen. Gemiddeld heeft 79 procent van de bevolking minimaal eenmaal per jaar contact met de tandarts. Van de mensen die in de laagste inkomensgroep vallen is dat slechts 71 procent. Dit blijkt uit de door www.tandarts.nl opgevraagde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegelijkertijd blijkt uit de CBS cijfers dat de kosten voor mondzorg voor wie elk jaar op controle gaat, gemiddeld lager liggen dan voor wie niet geregeld naar de tandarts gaat. De meeste bezoeken aan de tandarts zijn vooral preventief en voorkomen schade aan het gebit. Dat meldt Tandarts.nl.

De gemiddelde mondzorgkosten, die door zorgverzekeraars zijn vergoed in het kader van de basisverzekering, zijn lager bij mensen met een hoog inkomen. Zo zijn de gemiddelde zorgkosten, die door een zorgverzekeraar worden vergoed, bij een hoog inkomen 29 euro en bij een laag inkomen 44 euro. De mondzorgkosten die door de basisverzekering worden vergoed, bestaan uit tandartskosten voor jeugdigen en kosten voor gebitsprothesen.

De mondzorg is voor het grootste deel privaat gefinancierd. De bovengenoemde bedragen zijn slechts de kosten die worden vergoed vanuit de basisverzekering. Gemiddeld geeft de Nederlander elk jaar ongeveer 180 euro uit aan mondzorg. De gemiddelde zorgkosten, vergoed vanuit de basisverzekering, bedragen per persoon 41 euro. Gemiddeld betaalt men dus ongeveer 139 euro per jaar aan mondzorg uit eigen zak.

Tijdens een controle afspraak bij de tandarts, stelt de tandarts eventueel ziekteprocessen aan tanden, kiezen en tandvlees vast. De tandarts bepaalt tevens of er noodzaak is om tot behandeling over te gaan. Door regelmatige controles wordt onnodige schade aan het gebit voorkomen. Daarnaast zijn goede eetgewoonten en tandenpoetsen belangrijk om het gebit gezond te houden. Mogelijk dat mensen denken te kunnen besparen door niet naar de tandarts te gaan, het omgekeerde blijkt waar te zijn. Mensen die regelmatig naar de tandarts gaan, kunnen juist besparen op mondzorgkosten.

©Nationale Zorggids