Logo_giftige_stof4534

Teflonfabriek Chemours stoot kankerverwekkende stoffen uit die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van werknemers en omwonenden. Dit concluderen toxicologen na diverse laboratoriumtests uitgevoerd op ratten en muizen. Niet alleen veroorzaakt de giftige stof GenX kanker, ook verhoogt het de kans op nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen. De toxicologen willen dat de producent van teflon per direct stopt met het uitstoten van deze kankerverwekkende stof die neerdaalt in de woonwijken van Sliedrecht en Dordrecht. Dat meldt de Volkskrant.

Volgens Chemours zeggen de laboratoriumtest niets over de gezondheidsrisico’s voor mensen. Het ontkent daarmee dat de stof kankerverwekkend is. GenX wordt sinds 2012 gebruikt bij de productie van teflon en zit onder andere in antiaanbaklagen, pizzadozen en computerkabels. Het bedrijf stapte over op deze stof omdat het veiliger zou zijn dan de stof C8 (PFOA). Uit eerder onderzoek bleek dat C8 kankerverwekkend is. Hierover loopt op dit moment een strafrechtelijk onderzoek.

Zowel de fabriek als de Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid (OZHZ) willen niet zeggen hoeveel de fabriek precies uitstoot en wat er volgens de vergunning is toegestaan. Eerder liet OZHZ aan omwonenden weten dat GenX minder giftig is dan C8 en het lichaam sneller verlaat. Daar sluit Chemours zich bij aan. Het RIVM betwijfelde dat en deed zelf onderzoek. Daaruit bleek niet alleen dat de stof giftig is, maar het is ook slecht afbreekbaar.

De blootstelling aan GenX van werknemers of omwonenden ligt ver onder het niveau van blootstelling waaraan de ratten en muizen tijdens het onderzoek zijn blootgesteld, zegt de fabriek. Maar dat weerspreekt toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht. “Het sterkste bewijs dat GenX en PFOA identiek zijn, is dat in de diertesten bij dezelfde concentraties dezelfde gezondheidseffecten optraden, waaronder kankergezwellen. Toxicologisch zijn de stoffen dan vergelijkbaar, waardoor Chemours onmogelijk kan claimen dat het met GenX een goed alternatief heeft gevonden."

Door: Redactie Nationale Zorggids