Normal_logo_erasmusmc_rotterdam

Het Blaaskankercentrum van het Erasmus MC Kanker Instituut is per 1 juli gestart met een studie voor patiënten met spierinvasieve blaaskanker, waarbij er geen standaardbehandeling (meer) mogelijk is. Patiënten zullen in de HYPPI studie behandeld worden met uitwendige hyperthermie in combinatie met het PARP-remming medicijn Olaparib. Het doel van de studie is om te bepalen wat de optimale dosering is van Olaparib en om vast te stellen wat de combinatie met hyperthermie aan mogelijke bijwerkingen geeft. Dat meldt het Erasmus MC.

Uit onderzoek is gebleken dat hyperthermie, het opwarmen van tumoren, leidt tot een tijdelijke onderdrukking van DNA repair. Met name als dit gecombineerd wordt met een medicijn dat DNA repair ook belemmert. Tumorcellen beschikken over de mogelijkheid om schade die ontstaan is in het DNA te herstellen. Dit wordt DNA repair genoemd. DNA repair is een belangrijk mechanisme voor kankercellen om te kunnen overleven. Olaparib remt het enzym af dat betrokken is bij DNA reparatie en zorgt in combinatie met hyperthermie voor het afsterven van kankercellen. Olaparib wordt al gebruikt voor de behandeling van eierstokkanker.

Bij het Blaaskankercentrum kunnen patiënten waarbij standaardbehandelingen niet (meer) mogelijk zijn in aanmerking komen voor deze studie. Patiënten met spierinvasieve blaaskanker worden behandeld met een operatie waarbij de blaas en omliggende lymfklieren verwijderd worden (radicale cystectomie). Het kan voorkomen dat de tumor na verloop van tijd toch terugkeert in het geopereerde gebied (de bekkenbodem / de onderbuik). Dit is een lastig te behandelen situatie waarbij de vooruitzichten op de lange termijn helaas niet goed zijn. Indien zo’n situatie zich voordoet, kan chemotherapie de tumor tijdelijk afremmen, maar op termijn keert de tumor vrijwel altijd terug. Daarnaast is chemotherapie niet altijd mogelijk in verband met risico’s op ernstige complicaties. Het kan ook zijn dat een operatie of bestraling van de spierinvasieve blaaskanker niet haalbaar is. De HYPPI studie kan ervoor zorgen dat er nieuwe behandelmogelijkheden voor deze patiënten beschikbaar komen.

Door: Redactie Nationale Zorggids