Normal_lidl

Als eerste supermarkt in Nederland gaat Lidl limieten stellen aan olieresten in voedsel. Het gaat om gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH die kankerverwekkend kunnen zijn of verdacht weefselschade kunnen veroorzaken. Ook Jumbo heeft enkele eisen opgenomen in haar inkoopvoorwaarden, maar die zijn minder streng dan die van de Lidl. Beide supermarkten hebben de maatregelen toegezegd aan voedselwaakhond Foodwatch. Dat meldt Foodwatch. 

Eind vorig jaar startte Foodwatch een campagne tegen de vervuiling van voedsel met gevaarlijke oliën. Producten van de Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi waren vervuild. De stoffen vinden hun weg in het eten door gerecyclede verpakkingen, vaak gemaakt van oude kranten. In de inkt van deze kranten zitten de minerale oliën. Producten als gedroogde pasta zitten lang in de verpakking en nemen daardoor de oliën op.

Na diverse oproepen van minister Schippers van Volksgezondheid en Foodwatch blijken de huismerkproducten van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl nog steeds zeer vervuild. Lidl heeft nu laten weten geen detecteerbare hoeveelheden MOAH meer te accepteren in de eigen merkproducten. Ook hanteert het nu een maximumlimiet van 2 milligram per kilo voor MOSH. Jumbo stelt hieraan geen limiet. Albert Heijn is bezig met het opstellen van beleid en Aldi neemt nog geen structurele maatregelen.

Door: Redactie Nationale Zorggids