Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Een kwart van de ziekenhuizen in Nederland geeft haar patiënten digitaal toegang tot gegevens via een patiëntenportaal. Enkele jaren geleden waren er nauwelijks nog portalen. In 2016 hebben 22 van de 82 ziekenhuizen een patiëntenportaal. Dat meldt Nictiz.

Bij 17 patiëntenportalen is het mogelijk om online een afspraak te maken, 14 portalen bieden de mogelijkheid tot het inzien van medische gegevens en bij zes is het behandelplan in te zien. Dergelijke portalen zijn belangrijk voor de patiënt om grip te krijgen op hun gezondheid.

Nictiz, kenniscentrum op het gebied van e-Health, ziet dat portalen veel van elkaar verschillen. “Van alleen inzage in enkele administratieve gegevens tot de mogelijkheid om online vragen te stellen aan je arts”, aldus Nictiz. Academische ziekenhuizen hebben de meest uitgebreide portalen. Maar ziekenhuizen in Groningen, Zeeland en Limburg hebben allen geen portaal. Ziekenhuizen zijn nog niet verplicht om een portaal te hebben.

Patiënten weten niet altijd van het bestaan van een portaal af. Toegankelijkheid vindt Nictiz daarom erg belangrijk. Als het gemakkelijk te vinden en te gebruiken is, zullen meer mensen ervan op de hoogte zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids