Logo_zorginsituut_nederland

Het Zorginstituut Nederland (ZiN) en Nictiz zetten samen de schouders onder betere informatievoorziening in de zorg en ondersteuning. Beide zijn nu al op dit onderwerp actief, maar dan op verschillende terreinen. De organisaties gaan onder meer samen optrekken bij de ontwikkeling en het beheer van informatiestandaarden. Zo kunnen zij het zorgveld beter helpen op het gebied van standaardisatie. Dat melden ZiN en Nictiz.

Informatiestandaarden beschrijven welke gegevens bij een zorgproces eenduidig moeten worden vastgelegd en overgedragen, en hoe dat precies in zijn werk gaat. Bij het leveren van zorg, en zeker complexere zorg, zijn meestal verschillende zorgaanbieders betrokken. Om goed samen te werken moeten zij juiste, eenduidige informatie beschikbaar hebben en kunnen uitwisselen. Dat vraagt om standaardisatie van gegevens.

Door gebruik van standaarden wordt de zorg verbeterd en wordt de juiste zorg en ondersteuning geboden. Bovendien neemt de registratielast af voor zowel zorgaanbieders als ondersteuners. Informatiestandaarden voor de zorg en ondersteuning worden in overleg met het werkveld opgesteld.

Het Zorginstituut en Nictiz gaan bestaande standaarden in de domeinen cure, care en ondersteuning verder op elkaar afstemmen. Zowel qua aanpak, proces als terminologie. Er komt een overzicht van de standaarden die het Zorginstituut en Nictiz ontwikkelen en beheren, met per informatiestandaard inzicht in het doel en de gebruikers ervan. “Door gebruik te maken van elkaars expertise, werken we toe naar nog meer gestandaardiseerde uitwisseling van gegevens in het zorgveld. Dat is winst voor iedereen,” aldus Sjaak Wijma, lid Raad van Bestuur van het Zorginstituut. 

Door: Redactie Nationale Zorggids