Normal_hagaziekenhuis_ziekenhuis_den_haag

Het HagaZiekenhuis heeft een SOS-team opgericht. Het SOS-team (Spoed Opvang door Specialisten) bestaat uit een intensivist, internist, chirurg en SEH-arts. Samen zijn ze zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag beschikbaar voor zeer zieke patiënten, bewusteloze patiënten of mensen met een lage bloeddruk. Dat meldt NU.nl.

Dit is de eerste keer in Nederland dat een dergelijk team wordt opgericht. “Het belangrijkste verschil met vroeger is dat de specialisten nu direct en tegelijkertijd bij de patiënt zijn om deze te onderzoeken. Dat is belangrijk, want bij een dergelijke patiënt moet je snel handelen”, zegt Kees van Nieuwkoop, internist in het HagaZiekenhuis.

Doordat de taakverdeling duidelijk is kan het team daadwerkelijk snel handelen. De specialisten zijn allen tegelijk bij de patiënt aanwezig en kunnen zo binnen tien minuten een onderzoek uitvoeren. Indien nodig kan het team uitgebreid worden met bijvoorbeeld een neuroloog of cardioloog.

Andere ziekenhuizen hebben hun interesse getoond in de nieuwe aanpak, onbekend is of en wanneer zij dit zullen overnemen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids