Normal_schippers_ziel_in_de_zorg

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid nam dinsdag het eerste exemplaar in ontvangst van het boek "Ziel in de Zorg" dat trendwatcher Adjiedj Bakas schreef. Bij die gelegenheid benadrukte ze haar optimisme over de toekomst van de zorg. Volgens Schippers moet de zorg dienend zijn aan de patiënt. Zij en Bakas stellen voorop dat mensen vooral hun leven moeten kunnen leiden zoals zij dat graag willen. Dit meldt Trend Office Bakas.

“De zorg moet rekening houden met iemands persoonlijke situatie. Dat is cruciaal: wat voor de een belangrijk is, is voor de ander minder relevant”, zo stelt minister Schippers. “Een geslaagde transformatie in de zorg is een mix tussen oud en nieuw, analoog en digitaal, traditioneel en baanbrekend. Sommige zaken blijven altijd zoals ze altijd zijn geweest. Die menselijke warmte blijft onmisbaar. Juist door toepassing van technische innovaties kan meer aandacht worden gegeven aan het menselijke aspect van zorg".

Schippers schreef ook het voorwoord bij het boek, waarin praktisch alle stakeholders in de gezondheidszorg aan het woord komen en een evenwichtig beeld wordt geschetst van de toekomst van deze uitermate belangrijke sector. Bakas zegt: "Ziel heeft er altijd in de zorg gezeten. Mensen zijn zoogdieren, en de zorg voor elkaar is bij zoogdieren een ingeboren kwaliteit. Ze willen anderen verzorgen, bijstaan en als het even kan beter maken. Die ziel mag de afgelopen jaren dan wat in de verdrukking zijn gekomen maar zodra er weer met patiënten gewerkt kan worden, glanst die ziel weer als tevoren".

De innovaties komen snel na elkaar, zo stelt Schippers. Volgens haar ziet de zorg er over 30 jaar dan ook zo anders uit, dat het bijna onherkenbaar is. “Bakas geeft in dit boek een inkijkje in hoe deze toekomst eruit zou kunnen zien. Een heerlijk optimistische kijk. Laat het een inspiratie zijn voor velen".

Door: Redactie Nationale Zorggids