Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_operatie

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat weten dat 31 Nederlandse ziekenhuizen stoppen met bepaalde hoogcomplexe kankerbehandelingen. Voor bijvoorbeeld blaas- en maagkankeroperaties voldoen zestien ziekenhuizen niet meer aan de strengere kwaliteitseisen. Patiënten van de desbetreffende ziekenhuizen worden doorverwezen naar een ziekenhuis waar de behandelingen nog wel volgens de normen worden uitgevoerd. Dat meldt ZN.

De medisch specialisten hebben normen opgesteld waaraan de operaties moeten voldoen. Zo staat er onder andere dat enkele ingrepen alleen mogen worden uitgevoerd in ziekenhuizen die daarmee al ruime ervaring hebben opgedaan. De eisen zijn opgesteld om de kwaliteit van de ziekenhuiszorg te verbeteren. Zorgverzekeraars bekijken vervolgens of de ziekenhuizen inderdaad voldoen aan de gestelde normen. Indien dat niet het geval is, voeren zij tevens overleg met de ziekenhuizen over de gevolgen.

“Zorgverzekeraars vinden dat verzekerden toegang moeten hebben tot goede, veilige en doelmatige zorg. Voor zeer complexe aandoeningen hebben de wetenschappelijke verenigingen minimum kwaliteitsnormen opgesteld. Zorgverzekeraars contracteren geen ziekenhuizen die niet voldoen aan de gestelde eisen”, aldus ZN.