Logo_sionsberg_ziekenhuis_logo

ZuidOostZorg stopt met het anderhalvelijnscentrum in het Dokkumse Sionsberg. Op 24 december sluiten de deuren. De Friesland Zorgverzekeraar weigert in zee te gaan met de zorgorganisatie, en stelt alleen geld beschikbaar voor de andere twee eigenaren DC Klinieken en Cardiologie Centra Nederland (CCN). Dat meldt de Leeuwarder Courant.

In oktober bereikte De Friesland een akkoord met twee van de drie eigenaren van de Sionsberg. De laagcomplexe specialistische hulp blijft daardoor de komende drie jaar bij het ziekenhuis. Het anderhalvelijnscenrtrum van ZuidOostZorg viel echter buiten de boot. Nu is het organisatorisch en financieel net meer haalbaar om het centrum open te houden.

Het driejarig contract tussen De Friesland, CCN en DC Klinieken ging buiten de zorgorganisatie om. “Daarmee geeft de verzekeraar aan een andere visie op zorg te hebben. Eigenlijk worden de rollen omgedraaid. De poliklinische zorg krijgt alle ruimte en wat ons is toegezegd, krijgt niet de kans van de grond te komen”, zegt Anke Huizenga, bestuurder van ZuidOostZorg. De zorginstelling krijgt wel geld ter compensatie voor de investeringen van de afgelopen twee jaar.

De Sionsberg zegt dat er voor patiënten niets verandert. ZuidOostZorg betwijfelt dat, aangezien alle activiteiten per 24 december stoppen. Zo voert het anderhalvelijnscentrum nu bijvoorbeeld de gehele zorg gericht op welzijn, gezondheid, bewegen en preventie voor ouderen. Alles in het kader van het regioplan. De poliklinische zorg zou de anderhalvelijnszorg op zich moeten nemen, terwijl dat twee hele andere takken zijn. “Het zou wel kunnen dat ze medische ondersteuning – eventueel thuis – zullen bieden”, aldus Huizenga. 

Door: Redactie Nationale Zorggids