Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Bij één derde van de 197 dokterspraktijken waar patiënten zich online kunnen inschrijven, is de privacy niet gewaarborgd. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws onder driehonderd praktijken. Huisartsen overtreden hiermee de Nederlandse privacywet, meldt RTL Nieuws. 

Online inschrijven en herhaalrecepten aanvragen is niet altijd even veilig, zo blijkt uit het onderzoek. 29,3 procent van de bijna tweehonderd praktijken die deze mogelijkheden bieden, maken geen gebruik van een beveiligde https-verbinding. Om de privacy van de patiënt te garanderen is dat wel nodig, vooral als het gaat om medische gegevens. Zo’n beveiligde verbinding zorgt ervoor dat niemand anders de informatie kan zien. Doordat de dokterspraktijken hier niet mee werken, is alle gevoelige informatie vindbaar. Bovendien vergroot dit de kans op bijvoorbeeld identiteitsfraude.

Vooral het online inschrijven baart de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zorgen. Mensen die zich inschrijven zijn bijvoorbeeld verplicht om een naam, adres, woonplaats en burgerservicenummer te vermelden. Indien het om zulke privacygevoelige informatie gaat, zijn praktijken verplicht om gebruik te maken van een beveiligde https-verbinding.

“We hebben de afgelopen jaren heel veel aandacht besteed aan het beveiligen van persoonsgegevens bij huisartsen. Blijkbaar is het gevoel van urgentie nog niet genoeg doorgedrongen”, zegt AP-vicevoorzitter Wilbert Tomesen tegen RTL Nieuws. Hij vindt dan ook dat artsen beter met de gegevens van hun patiënten moeten omgaan, omdat zij daarop vertrouwen. Indien er volgend jaar geen verbeteringen zijn doorgevoerd, gaat de Autoriteit onder andere boetes uitdelen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids