Normal_umcg__ziekenhuis__groningen

Een meer individuele dosering van het antibioticum Aminoglycoside bij patiënten met tuberculose leidt tot minder gehoorschade dan een behandeling volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat blijkt uit een publicatie van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in het vakblad Antimicrobial Agents and Chemotherapy. Deze resultaten zouden uiteindelijk kunnen leiden tot aanpassing van de richtlijnen voor de behandeling van tuberculose. Dit meldt het UMCG.

De longaandoening tuberculose wordt behandeld met een cocktail van antibiotica, waaronder aminoglycosiden. De standaardbehandeling duurt ongeveer zes maanden, maar bij resistente tuberculose is de behandelduur twintig tot vierentwintig maanden. Bij langdurig gebruik van antibiotica kunnen ernstige bijwerkingen optreden. Zo veroorzaken aminoglycosiden na zoveel maanden soms nierschade en blijvend gehoorverlies. UMCG-ziekenhuisapotheker dr. Jan-Willem Alffenaar: “Dat is in Nederland al vervelend, maar hier kunnen we nog iets doen met gehoorapparaten. In derdewereldlanden is daar vaak geen geld voor en kan gehoorschade nog veel ernstigere gevolgen hebben voor het functioneren in de maatschappij.”

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft richtlijnen opgesteld met een standaarddosering van Aminoglycoside. “In Nederland proberen we de behandeling steeds meer op maat te maken voor de patiënt”, legt Alffenaar uit. “Dat betekent dat we de laatste tien jaar niet meer die standaarddosis geven. We meten eerst hoe gevoelig de bacterie is die bij de patiënt tuberculose veroorzaakt en de hoeveelheid antibioticum in het bloed. Op basis daarvan bepalen we de dosis.” Die blijkt dan vaak lager te kunnen zijn dan de richtlijnen aangeven.

“Twee promovendi, Richard van Altena en Koos Dijkstra, verzamelden en analyseerden de data van patiënten van de laatste tien jaar. Er bleek dat bij ons maar ongeveer 10% van de patiënten gehoorschade ontwikkelt, terwijl dat wereldwijd ruim 40% is. Terwijl we geen aanwijzingen hebben dat de effectiviteit van de antibiotica minder is bij een lagere dosis.”

Door: Redactie Nationale Zorggids