Normal_geld_rekenmachine

De omzet in de VVT-sector daalt, en de omzet in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en gehandicaptensector is gelijk gebleven. Ziekenhuizen behouden stabiele winstgevendheid, maar de gehandicaptensector behaalt het beste rendement. Dit zijn enkele belangrijke financiële kengetallen die Intrakoop heeft verzameld over de periode 2011-2015. Het beeld over de financiele staat van de zorg wordt sterk bepaald door grote zorgorganisatie, meldt Intrakoop.

Ondanks de toenemende zorgvraag in Nederland is van de vier grote zorgsectoren alleen de omzet van ziekenhuizen in de periode 2011 - 2015 flink gestegen. De gezamenlijke omzet van ziekenhuizen steeg in deze periode met 15,5 procent naar 24,6 miljard euro.

De VVT-sector (verpleging, verzorging en thuiszorg) zag de omzet in 2015 dalen naar 16,5 miljard euro, na in de periode 2011-2014 eerst een stijging te hebben doorgemaakt van 16,4 miljard euro naar 17,3 miljard. De omzet van zorgorganisaties in de gehandicaptensector en geestelijke gezondheidszorg is nagenoeg gelijk gebleven. Dit blijkt uit een analyse van Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, op basis van de jaarverslagen van vrijwel alle zorginstellingen uit de vier genoemde sectoren over de periode van 2011 tot en met 2015.
 
Het beeld van de financiële staat van de zorgsector als geheel wordt sterk bepaald door de grotere spelers. Bij de ggz komt bijna twee derde van de omzet  voor rekening van de tien procent grootste organisaties. Bij de VVT en de gehandicaptenzorg ligt dit percentage rond de 50 procent. Bij de ziekenhuizen komt 37 procent van de omzet voor rekening van de tien procent grootste organisaties.
 
In 2011 lag de winstgevendheid van de vier onderzochte deelsectoren rond de 2 procent. In de periode daarna is de spreiding in de winstgevendheid van de vier deelsectoren als gevolg van bezuinigingen en de transitie in de zorg toegenomen. De ziekenhuizen zijn in de periode 2011-2015 in staat geweest om hun winstgevendheid op peil te houden. Maar de winstgevendheid van de VVT en de ggz laat over deze periode een dalende trend zien met resultaatratio’s van respectievelijk 0,9 procent en 1,2 procent in 2015. 

Door: Redactie Nationale Zorggids