Normal_vaccinatie_prik_2534

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangt een EU-subsidie van 1,7 miljoen euro om de afweerreactie van een Canadees ebola-vaccin verder te onderzoeken. Dit vaccin is met succes ingezet tijdens de ebola-epidemie in West-Afrika in 2014 en 2015. Het universitair medisch centrum werkt de komende vijf jaar met meer dan tien partners aan dit onderzoek. Dit meldt LUMC.

De onderzoekers gaan de meest optimale dosis van het in Canada ontwikkelde vaccin bepalen, bekijken hoelang het bescherming biedt en of het veilig is voor kinderen. Daarnaast brengen ze de bijwerkingen in kaart. Als bijwerkingen zijn eerder koorts en tijdelijke artritis (gewrichtsontsteking) gerapporteerd.

Er zijn voor dit onderzoek al een paar honderd vrijwilligers gevaccineerd en er is bloed afgenomen. “De afweerreactie van verschillende mensen loopt erg uiteen”, zegt dr. Mariëlle Haks, onderzoeker op de afdeling Infectieziekten. “Ebola heeft een incubatietijd van ongeveer 3 weken. Door analyse van de stoffen die iemand aanmaakt, hopen we al snel na toediening van het vaccin te kunnen voorspellen of iemand immuniteit tegen ebola opbouwt.”

Het ebola-vaccin is al gebruikt tijdens de uitbraak van ebola waaraan in 2014 en 2015 meer dan 11.000 mensen in Afrika overleden. Het is toegepast als ringvaccinatie, waarbij alle naasten van een besmet persoon worden gevaccineerd. Alle mensen die binnen een week na besmetting gevaccineerd werden, bleven gezond. Als het vaccin een week later werd gegeven, werkte het minder goed. “Een bescherming van 100 procent, mits tijdig gegeven, is natuurlijk fantastisch.”

Het vaccin bestaat uit een levend maar ongevaarlijk gemaakt VSV-virus waaraan een gen van het ebolavirus is toegevoegd. Het voordeel van dit levende virus is dat één vaccinatie volstaat. Haks: “Wanneer er weer een epidemie uitbreekt, hopen we een nog beter vaccin te hebben dat we beter begrijpen. Bij een uitbraak kan dat dan ingezet worden als ringvaccinatie. In gebieden met een hoog risico kan het misschien ook preventief worden gegeven.”

Door: Redactie Nationale Zorggids