Normal_sigaret_roken

Wie denkt geen schade aan te richten met één sigaret per dag, heeft het verkeerd, zeggen Britse onderzoekers. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ook de dagelijkse enkele sigaret een verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengt. Zelfs de onderzoekers waren verrast over de uitslag, want ze hadden niet verwacht dat één sigaret zoveel schade kon aanrichten. Zij adviseren rokers nu om toch echt helemaal te stoppen met roken, want alleen zo behalen ze gezondheidsvoordelen. Dat meldt Trouw. 

Aangenomen werd dat één dagelijkse sigaret beperkte gezondheidsrisico’s met zich meebracht. Maar nu deze nieuwe studie ergere effecten aantoont, zijn de Britse onderzoekers resoluut in hun advies: stop helemaal met roken als je geen gezondheidsschade wilt oplopen.

Niet longkanker, maar hart- en vaatziekten brengen het grootste risico met zich mee als het gaat om sterfte door sigaretten. Ongeveer 50 procent van de rokers gaat dood door een hartinfarct of een beroerte. Dat heeft ermee te maken dat hart- en vaatziekten in de algemene bevolking al een groot probleem vormen. Door erbij te roken, verhoogt het risico erop nog meer. Met name bij vrouwen, zo ontdekten de Britse wetenschappers.

Hoogleraar Onno van Schayk kan zich vinden in de aanpak van de wetenschappers, omdat ze zich hebben gericht op een hele grote groep van lichte en zware rokers. Hij noemt de uitkomst opmerkelijk, maar niet geheel onverwacht. “We wisten al dat bij het minderen van roken de longfunctie niet navenant verbeterde. Dat zien we ook in de fijnstofdiscussie. Ook daar zie je dat schonere lucht niet direct de longklachten vermindert”, legt hij uit. Ook het Trimbos-instituut twijfelt niet en adviseert alle rokers die willen stoppen helemaal stoppen en niet minderen. Het is ook belangrijk dat de boodschap wordt overgebracht op gelegenheidsrokers die denken dat een sigaretje geen kwaad kan.

Hoogleraar Jan Willem Coebergh van het Erasmus MC is echter minder overtuigd en betwijfelt of ze mensen die één sigaret per dagen roken er echt hebben uitgeplukt. Volgens hem gaat het in veel studies is rekening gehouden met één tot vijf sigaretten per dag en hebben deelnemers aan het onderzoek zelf opgeschreven hoeveel zij op een dag roken. Grote kans dat zij hun eigen gebruik hebben onderschat, stelt hij. 

Door: Redactie Nationale Zorggids