Logo_logo-defensie

Uitkeringsinstantie UWV heeft het ministerie van Defensie de afgelopen jaren flink beboet. Volgens het UWV gaat het ministerie niet goed om met zieke medewerkers en dat kostte de afdeling in vijf jaar tijd 16,5 miljoen euro aan loonsancties. Dat meldt EenVandaag die over de cijfers beschikt.  

Niet alleen de politie krijgt jaarlijks loonsancties van miljoenen euro’s opgelegd wegens de manier van omgaan met zieke medewerkers, maar Defensie ook. Dossiers en ander papierwerk zijn niet op orde én vanuit het re-integratiebeleid is er weinig ondersteuning om de werknemer weer op eigen benen te laten staan.

Volgens Defensie zijn een aantal dingen inderdaad voor verbetering vatbaar. Zo moet duidelijker worden wie medische dossiers van een medewerker naar het UWV stuurt en mogen commandanten hun zieke medewerkers zich niet te lang meer bij zich houden. Zij willen namelijk dat de werknemer zich op de werkvloer herstelt, in plaats van thuis. En dat is niet toegestaan.

Vakbond AFMP pleit er al jaren voor dat Defensie zijn zaakjes op orde brengt, maar het beleid rondom ziekte blijft zwak. “En het allerbelangrijkste is dat honderden zieke militairen, zo’n zeshonderd de afgelopen vijf jaar, tussen wal en schip vallen”, zegt voorzitter Anne-Marie Snels. 

Door: Redactie Nationale Zorggids