© Hanoju

Het leek er even op dat alle gevaarlijke abrikozenpitten uit de winkels waren gehaald, maar de pitten van Hanoju bleken nog online verkocht te worden. Ook dit merk roept de ‘Bio bittere abrikozenpitten’ en de normale biologische pitten terug vanwege een te hoge waarde waterstofcyanide. Dat meldt NVWA. 

Hanoju roept op de goederen niet meer te consumeren en te vernietigen of terug te sturen naar het betreffende verkooppunt. De van nature voorkomende stof amygdaline kan na consumptie worden omgezet in cyanide. Een cyanidevergiftiging kan leiden tot misselijkheid, koorts, hoofdpijn, slapeloosheid, dorst, traagheid, nervositeit, diverse gewrichts- en spierpijnen en een daling van de bloeddruk.

Waterstofcyanide kan levensgevaarlijk zijn als de mens daarvan een te hoge dosis binnenkrijgt en dat is al snel zo: drie kleine pitten zijn voor volwassenen gevaarlijk en kinderen kunnen na het eten van één pitje al gevaarlijke bijwerkingen krijgen. Om die reden haalden Erica Kruiderijen, Jacob Hooy, Superfoodz en G&W Gezondheidswinkel hun abrikozenpitten al uit de winkels. 

Door: Redactie Nationale Zorggids