Normal_laboratory-2815641_960_720

Onderzoekscentrum Imec in Leuven is bezig met het ontwikkelen van een chip die binnen vijftien minuten vaststelt of iemand kanker heeft. De onderzoekers hopen dit nieuwe technologische snufje binnen vijf jaar op de markt te krijgen, zodra er geld beschikbaar is voor de ontwikkeling ervan. Dat meldt Algemeen Dagblad. 

Liesbeth Lagae is hoofdonderzoeker bij Imec en is al vier jaar lang bezig met de chip waarvoor zij een subsidie van 2 miljoen euro kreeg. “De chip kan op basis van één bloedstaal elke cel apart fotograferen. Dit zal op termijn leiden tot een apparaatje waarmee dokters binnen een kwartier kunnen zien of er kankercellen tussen zitten”, aldus Lagae.

Binnen dat kwartier kunnen artsen ook nog eens vaststellen of de kanker is uitgezaaid. Het bloedstaaltje zal vervolgens voor nader onderzoek naar een lab gaan, waar wordt vastgesteld om welk type kanker het gaat en wat de benodigde behandelingen zijn.

Nu moeten mensen vaak nog wekenlang wachten totdat zij weten of ze kanker hebben of niet. Veel mensen die komen te overlijden door kanker, overlijden doordat zij te laat gediagnosticeerd zijn of omdat er al uitzaaiingen waren op het moment van diagnose.

Lagae testte de chip op een kleine groep patiënten en deze bleek succesvol. De onderzoekers hebben nu fondsen nodig, zodat het product daadwerkelijk op de markt kan komen én zodat een grootschalige klinische studie kan plaatsvinden zodat de werkzaamheid van de chip bewezen kan worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids