Normal_arm__pols__hand
Vandaag vindt de allereerste Wereld Eczeem Dag plaats. De dag draagt bij aan de voorlichting over atopisch (of constitutioneel) eczeem en een beter begrip voor mensen die aan de aandoening lijden. Atopisch eczeem is een chronische huidaandoening met enorme fysieke en mentale impact op het dagelijks leven van zowel patiënten als hun familie. De Wereld Eczeem Dag is een initiatief van de focusgroep Eczeem van het Huidfonds, waarbij zij aansluiten bij de activiteiten van de EFA (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients’ Associations). Dit meldt het Huidfonds.
 

Recentelijk heeft de EFA in negen Europese landen onderzoek gedaan naar de impact van leven met eczeem. De resultaten zijn aanleiding om structureel aandacht te vragen voor de aandoening eczeem. Volgens Bernd Arents, vrijwilliger van de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE) en betrokken bij het onderzoek, is het belang van zo’n Wereld Eczeem Dag groot. Arents: “Uit dit onderzoek blijkt dat veel mensen met eczeem erg lijden onder de ziekte. Niet alleen fysiek, zoals vanwege de jeuk, maar ook psychisch en mentaal. Dat wordt enorm onderschat.”

Psychische en emotionele last

De mate waarin het hebben van eczeem invloed heeft op het emotionele leven van mensen met een matige tot ernstige vorm van eczeem, wordt pijnlijk duidelijk uit het EFA onderzoek. Ruim 70 procent benijdt mensen met een normale huid, 40 procent schaamt zich over hoe hun huid eruit ziet en 34 procent probeert fysiek contact met anderen te vermijden.Een van de meest schrijnende bevindingen van het onderzoek is wel dat 88 procent van de personen die op dat moment ernstige eczeemklachten had, aangeeft dat er momenten zijn (geweest) dat de ziekte het moeilijk maakt om met het leven om te gaan.

Alleen al in Nederland hebben circa 400.000 mensen atopisch eczeem. Dit is ongeveer 2,5 procent van de bevolking. Daarmee staat de aandoening op de vierde plaats in de top 10 van chronische aandoeningen in Nederland.

Focusgroep Eczeem

De Wereld Eczeem Dag is een initiatief van de focusgroep Eczeem. De focusgroep vraagt aandacht voor de kwaliteit van leven voor mensen met eczeem en voorziet in de behoefte om deze huidaandoening breed op de kaart te zetten. Met deze doelstelling draagt de focusgroep bij aan de acceptatie van de huid die ‘anders’ is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids