Normal_roken_sigaret__still_

Jan Wolter Wabeke moet zich terugtrekken als voorzitter van het gerechtshof dat de aangifte tegen de tabaksindustrie behandelt. Dit vindt de groep die aangifte heeft gedaan tegen de industrie. Wabeke heeft volgens advocaat Bénédicte Ficq een partijdige uitspraak gedaan tijdens een etentje in privésfeer. Neerbuigend, noemt Ficq zijn opmerkingen, zo meldt het Algemeen Dagblad. 

Roken zou volgens Wabeke ieders eigen verantwoordelijkheid zijn en anderen hoeven zich daar niet druk om te maken. Ficq kreeg dit te horen va een kennis die aanwezig was bij het etentje. Ze heeft hem nu een brief gestuurd met daarin het verzoek om zich terug te trekken als voorzitter van de zaak tegen de tabaksindustrie die woensdag dient. Het is namelijk aan hem om tijdens een artikel 12-procedure een oordeel te vellen over een eventuele vervolging van de tabaksfabrikanten.

Geen objectiviteit

De partijen die aangifte hebben gedaan zijn van mening dat rokers juist geen keuze hebben omdat een sigaret ernstig verslavend werkt. En dit staat haaks op de mening van Wabeke. Als de voorzitter niet opstapt, zal Ficq hem wraken. “Van iemand die er privé zo één op één het standpunt van het Openbaar Ministerie (OM) op nahoudt, kunnen wij geen objectiviteit meer verwachten. Dit is ontzettend jammer, wij waren helemaal klaar voor deze zaak en dit houdt de boel alleen maar op”, aldus Ficq. 

Door: Redactie Nationale Zorggids