Logo_stoptober

Vandaag, op 1 oktober, is Stoptober weer van start gegaan. De inmiddels nationale actie wordt voor de vijfde keer georganiseerd. Meer dan 50.000 mensen doen mee aan de actie om 28 dagen te stoppen met roken. Dit meldt de Hartstichting. 

De afgelopen jaren hebben meer dan 225.00 mensen meegedaan met Stoptober. Vandaag zijn nog eens meer dan 50.000 deelnemers gestart. Volgens onderzoek van Amsterdam UMC lukt het 70 procent om na 28 dagen te stoppen met roken. 20 tot 30 procent is na een jaar nog steeds gestopt. Ruim 40 procent van de deelnemers tot nu toe rookte meer dan twintig sigaretten per dag.

Stoppen met roken doe je samen

Eén van de belangrijkste succesfactoren voor het stoppen is dat mensen het samen doen. Hierdoor ontstaat positieve sociale controle en kunnen stoppers steun bij elkaar zoeken. Deelnemers van Stoptober worden onder andere begeleid door de gratis Stoptober-app. De app is dit jaar vernieuwd en onder meer uitgebreid met een chatfunctie. Hiermee kunnen stoppers kleine groepen creëren, bijvoorbeeld van vrienden, familie of collega’s.

Stoptober-ambassadeurs stoppen mee 

Er zijn dit jaar drie Stoptober-ambassadeurs die zelf ook stoppen met roken: Katja Schuurman, Kees van der Spek en Jan Slagter. Zij zetten zich gedurende de 28 dagen op verschillende manieren in om andere stoppers te steunen. Ook een aantal grote bedrijven doet mee aan de actie, waaronder Kruidvat en Lidl. Beide organisaties hebben dit jaar aangekondigd te stoppen met de sigarettenverkoop en stimuleren nu hun personeel om te stoppen met roken.

Stoptoberhuis

Inmiddels is ook het Stoptoberhuis geopend. Daar sluiten vijftig rokers zich samen vrijwillig vijf dagen en nachten op om de strijd aan te gaan met de sigaret. Onder begeleiding van deskundigen worden zij geholpen om die eerste, lastige dagen van Stoptober door te komen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids