Normal_rss_entry-160505

Daders van huiselijk geweld moeten een buddy krijgen die hen helpt tijdens hun hulptraject. "Zoals we voor slachtoffers de drempel proberen te verlagen om hulp te zoeken, moeten we dat ook in het geval van daders doen", vindt de Haagse burgemeester Pauline Krikke.

Door straf van en zorg aan plegers van huiselijk geweld beter op elkaar af te stemmen, denkt Krikke de kans op herhaling zo klein mogelijk te maken. "De slachtoffers blijven altijd mijn eerste prioriteit. Maar ik zeg ook: met hulp aan slachtoffers alleen komen we er niet. We moeten ook naar de daders kijken. Het klinkt niet altijd even populair, maar ook zij moeten worden geholpen. Straffen alleen is niet genoeg. Als we willen dat het geweld stopt, moeten we de daders stoppen", stelt Krikke.

Zij doet haar voorstel donderdag bij de opening van het Jaarcongres Huiselijk Geweld. Het idee voor de buddy, een maatje, is overgenomen van de hulpverlening aan mensen met problematische schulden. Daar helpt het zogenoemde maatjessysteem mensen stap voor stap uit de problemen.

Door: ANP