Normal_ziekenhuismaaltijd

In het Radboudumc loopt een onderzoek naar ziekenhuiseten. Ingegeven door een klagende patiënt, zoekt promovenda Dorian Dijxhoorn uit wat het effect is van de nieuwe maaltijdservice Food for Care in het Nijmeegse ziekenhuis. Het eten dat nu wordt geserveerd is erop gericht om patiënten eten te geven waar ze blij en gezond van worden zonder misselijkheid te ervaren. Dit meldt NRC. 

“Mensen moeten voldoende eiwitten binnenkrijgen, maar ook zeker voldoende energie. Op dat eerste leggen we met Food for Care de nadruk. Eiwitten zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de spieropbouw, maar ook bij de het voorkomen van complicaties als wondinfecties”, legt Dijxhoorn uit aan NRC.

Om ervoor te zorgen dat patiënten voldoende eiwit binnenkrijgen, hanteert het Radboudumc nu een ander schema. Waar er eerder op standaardtijden driemaal daags eten werd gebracht, komen voedingsassistentes nu zes keer per dag bij patiënten langs om te vragen of ze iets willen eten. Tussendoortjes die worden aangeboden zijn per definitie eiwitrijk.

Maaltijd aantrekkelijker gemaakt

En dan is er nog de presentatie van het eten, waar eerder ook één en ander aan schortte. Smoothies worden geserveerd in een aantrekkelijk glas met rietje en avondmaaltijden komen niet meer standaard op een wit bord met plastic kap. Wanneer de gelegenheid ertoe is, komt het eten in een goed formaat in een pannetje.

Dijxhoorn wilde weten of patiënten met deze aanpassingen voldoende eiwitten binnenkregen en testte daarom op zeshonderd proefpersonen, waarvan de helft nog op de oude manier te eten kreeg. De resultaten zijn veelbelovend. Patiënten die via de Food for Care-methode te eten kregen, hadden meer eiwitten in hun lijf dan patiënten die via de oude wijze eten geserveerd kregen. Met name tijdens het ontbijt, lunch en bij snacks zag Dijxhoorn vooruitgang. Het avondeten bleek geen verschil te maken. Echter waren de Food for Care-patiënten wel blijer met hun eten. 

Door: Nationale Zorggids