Slechtere hersendoorbloeding in verband gebracht met geheugenklachten

De hersendoorbloeding van mensen met beginnende geheugenproblemen neemt sneller af dan bij mensen zonder deze klachten. Dit hebben onderzoekers van het Radboudumc ontdekt binnen een kleinschalig, maar langdurig onderzoek naar dementie dat moet uitwijzen hoe dementie nou eigenlijk ontstaat. Dit meldt het Radboudumc.

Tien jaar geleden werden de 28 deelnemende ouderen als eens onderzocht op hun hersendoorbloeding. Bij een nieuwe meting hiernaar werd naast een echografie, ook een fietstest gedaan en moesten de ouderen vragen beantwoorden en gestandaardiseerde geheugentesten doen.

Relatief gezonde ouderen

De onderzochte ouderen waren relatief gezond en fit genoeg om aan het vervolgonderzoek deel te nemen. Bij geen van hen is een vorm van dementie vastgesteld, maar 14 gaven wel aan lichte geheugenproblemen te hebben ontwikkeld. Dit is vaak het stadium voorafgaand aan de ontwikkeling van dementie.

Perspectief

Veranderingen in de hersendoorbloeding zijn lastig te detecteren, zeker bij ouderen met een relatief goede gezondheid. “Daarom geven onze bevindingen beter inzicht in de rol van de hersendoorbloeding in het ontwikkelen en voorspellen van cognitieve stoornissen. Dit biedt perspectief voor onze zoektocht naar een betere preventie en behandeling van dementie”, legt Ralf Weijs van het Radboudumc uit. Hoewel er geen significante afname in de hersendoorbloeding werd gedetecteerd, werd dat na opsplitsing wel gevonden bij mensen met geheugenklachten.

Meer details over het onderzoek vind je op de website van het Radboudumc.