Normal_ziekenhuismaaltijd

Mensen met coeliakie moeten hun hele leven lang een streng glutenvrij dieet volgen. Gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe en andere graansoorten zorgt er voor dat het lichaam zichzelf stuk maakt. Deze auto immuun ziekte treft 1 procent van de Nederlanders. Voor hen is het belangrijk dat veilig glutenvrij eten beschikbaar is om een volwaardig leven te kunnen leiden. In de supermarkt natuurlijk, maar ook op het werk, op school, in restaurants of in het ziekenhuis. In de praktijk levert dat echter nog te vaak problemen op. Er is geen glutenvrij eten beschikbaar, of er kan niet gegarandeerd worden dat het ook echt veilig glutenvrij is. Dit meldt de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Gisteren, op de Internationale Dag van de Coeliakie, startte de Week van de Coeliakie 2019. Dit jaar vraagt de Nederlandse Coeliakie Vereniging aandacht voor volwaardig eten in ziekenhuizen.  In de praktijk blijkt dat er te vaak geen volwaardige glutenvrije maaltijd beschikbaar is bij dag- of langdurige opname. Het televisieprogramma KASSA deed hier al eerder onderzoek naar. 

Bianca Rootsaert, directeur van de Nederlandse Coeliakie Vereniging: "Natuurlijk zijn er ook ziekenhuizen waar het wel goed gaat, maar bij een te groot aantal lijkt het niet goed geregeld. We vragen alle andere ziekenhuisdirecties – en diëtisten om bestendig beleid te maken voor patiënten met coeliakie die te gast zijn. Natuurlijk helpen we daar graag bij. We vinden dat alle patiënten recht hebben op een gezonde volwaardige maaltijd in het ziekenhuis, ook als je coeliakie hebt."
 
In de Week van de Coeliakie staan diverse activiteiten gepland waaronder een enquête onder leden over hun ervaringen.  Ook wordt een ziekenhuis aan het woord gelaten die het prima voor elkaar heeft. Voor meer informatie: www.glutenvrij.nl.

Door: Nationale Zorggids